De kracht van je roots

roots-785047_960_720

Stevig geworteld zijn… de bodem waar je uit voortkomt koesteren… verbindingen leggen dwars door de ruimte heen, precies zoals wortels dat ook doen… en dan de voeding benutten die er allemaal voor je is om je uit te laten groeien tot wie je werkelijk bent…

Onze roots zijn heel belangrijk! Je hebt ze nodig wanneer je ergens letterlijk voet aan de grond wil krijgen. Kijk maar naar de boom… wanneer je hem of haar naar een heel ander gebied verplaatst, is het belangrijk ook de wortels mee te nemen. Bij Je Wilde Ware Zelf is het mogelijk de eigen wortels (in samenhang met de basischakra’s) te voeden en te versterken, zodat ze je kunnen helpen uit te groeien tot de prachtige mens die jij bent. Het is daarbij mogelijk om zowel individueel als in kleine groepjes hier aan te werken.

Individueel:

Wanneer je uit een andere cultuur komt, of tussen twee culturen bent opgegroeid, loop je dikwijls tegen andere obstakels aan dan autochtone vrouwen. Veel van deze vrouwen lopen op een gegeven moment tegen een psychisch plafond op, omdat ze dikwijls bang zijn om te falen. Ze willen het graag net zo goed (of beter!) doen dan autochtone vrouwen. Alsof ze in zichzelf een sterke criticus hebben die hen voortdurend aanspoort zichzelf te bewijzen (bijvoorbeeld aan de samenleving). Ook kan de druk van de familie, die niet zelden hun hoop op hen gevestigd heeft om voor hen de idealen waar te maken die ze zelf niet hebben kunnen waarmaken, behoorlijk op hun schouders rusten. Stress, faalangst, depressie en andere klachten kunnen op de loer liggen.
Ook problemen met relaties kunnen zich voordoen, vooral als vanuit de andere cultuur een (seksuele) moraal wordt doorgegeven die niet overeenkomt met de Nederlandse. Ook is de kijk op mannelijk versus vrouwelijk vaak per cultuur verschillend, en kunnen vrouwen met interculturele roots soms het gevoel hebben dat ze moeten balanceren om beide te verenigen.

De therapeute, die zelf een multiculturele achtergrond heeft, weet wat de valkuilen kunnen zijn voor deze vrouwen en hoe belangrijk het is jezelf in al je facetten te omhelzen. De vraag is volgens haar dan ook: hoe kun je volledig jezelf worden en kan jouw multiculturaliteit daarbij juist jouw kracht worden?

In een groep:

Kijk voor nieuwe groepen & activiteiten op dit gebied op workshops, groepen en lezingen.

Wat ‘de kracht van je roots’ betreft: mijn eigen afstudeerscriptie voor de opleiding Hypno- en Regressietherapie (Trance Art Academie) eindigde met de volgende woorden:

The ultimate feminYin, uit 2011

Daar [d.i. in Hongarije] viel alles op zijn plaats. Mijn eigen vrouw-zijn, mijn innerlijke worstelingen met verbinding en bevlogenheid, analytisch en synthetisch bewustzijn, rationaliteit en irrationaliteit, spiritualiteit en seksualiteit. Hoofd, hart en buik zijn samengekomen, zoals hemel en aarde aan de horizon van de Hongaarse poesta in een innige verstrengeling. Want daar in het land van mijn voorouders bloeide mijn ziel op, daar voelde ik het bloed en het leven door mijn vingertoppen en voetzolen mijn lichaam binnensuizen. Daar huilde en lachte mijn hart op de klanken van de Hongaarse violen en de stampend dansende dameslaarsjes. Daar heeft mijn grootmoeder mij haar meest warme, hartelijke glimlach gegeven toen ik aan haar graf stond, een glimlach die op dat moment het binnenste van mijn binnenste verwarmde–de plek waar zich mijn eierstokken en baarmoeder bevinden.”