La Vierge Noire de Neuilly-sur-Seine

vierge noireOp de foto een zwarte Madonna, de Zwarte Maagd van Parijs (la Vierge Noire) in Neuilly-sur-Seine, Parijs. Het beeld is ca. 1,5 meter hoog en zou stammen uit de 14e eeuw. Haar naam is ook wel Notre-Dame de Bonne Délivrance (délivrance = bevalling). Volgens een overlevering zouden haar magische krachten een keer geholpen hebben bij een voorspoedige bevalling, die mogelijk anders slecht zou zijn afgelopen.

Zwarte Madonna’s komen relatief veel voor in Frankrijk, vergeleken met andere landen. Tijdens de beeldenstorm en de Franse revolutie zijn er heel wat gesneuveld, maar het Franse aantal stond op meer dan 400. De oudste beelden van de (zwarte) moeder met kind zijn uit hout vervaardigd en stammen van voor de christelijke tijd. Er is een duidelijke link met de aardemoeder, en later ook met Maria Magdalena en de stammoeder van de Roma. De beelden waren vroeger vaak te vinden bij krachtige natuurplekken, als bronnen, grotten en aardebreuken -plekken waar de aardse vrouwelijke energie bijzonder krachtig zou zijn geweest.

De Zwarte Maagd op de foto heeft in een paar eeuwen tijd heel wat doorstaan: ze verhuisde een aantal keren, werd verkocht en tijdens de Franse Revolutie gekocht door de gravin de Carignan-Saint-Maurice. Deze werd enige tijd later met enkele nonnen gevangen genomen en hun zou een gewisse dood door de guillotine wachten. De gravin en de nonnen begonnen echter vurig tot de Zwarte Maagd te bidden en werden uiteindelijk in 1794 bevrijd. In Parijs zijn in totaal zo’n 12 Zwarte Madonna’s te vinden.