Nu Kua, een Chinese scheppergodin

nu_wa_by_uuyly-d3dvp0a
Nu Kua (of Nuwa)

In China vinden we een mythologische traditie, waarin vrouwelijke goden een belangrijke rol spelen. Zo is er het in vele varianten vertelde verhaal van Nu Kua (of Nüwa, Nu Gua, Nu Hsi) die de mensheid schiep van klei. Merk op dat het christelijke scheppingsverhaal uitgaat van een mannelijke schepper die Adam (=’mens’, maar ook: ‘(rode) aarde’ in het vrouwelijke afgeleide ‘adama’) maakt van klei, terwijl het in oudere Mesopotamische verhalen de goddelijke Moeder of Grote Godin is, die mensen uit klei ‘boetseert’. Hier vinden we dus wederom een wijziging in het scheppingsverhaal zoals men die aanvankelijk duizenden jaren lang overbracht.

Nu Kua is de grote vrouwelijke schepper-God, en haar verhaal lijkt op belangrijke punten evenredig omgekeerd te zijn aan het bijbelse verhaal: zo is het niet een mannelijke god die orde in de chaos schept, maar een vrouwelijke! Nu Kua is een van de oudste godinnen die onze wereldgeschiedenis kent, en zij wordt vaak afgebeeld als half vrouw, half draak (of slang). Nu Kua brengt orde in de oerchaos, en geeft de hemel en de aarde hun uiteindelijke plaats in de schepping. De aarde bestond al (deze was gevormd uit het lichaam van een eerdere god Pan-Gu) maar er waren nog geen levende wezens. Nu-Kua, die de aarde mooi maar desolaat vindt zonder leven, schept daarop in 7 dagen tijd de levende wezens, te beginnen met de dieren en eindigend met de mens, die ze maakt van gele klei. De mensen zijn aanvankelijk echter onbezield: er zit geen leven in. Daarop blaast ze ieder van hen leven in met haar adem.

In een andere versie over Nu-Kua zien we haar wederom mensen maken uit gele klei, maar raakt ze na een tijdje verveeld of vermoeid van dit werk: ze pakt daarop een draad en zwiept daarmee de klei op, die in vele spatten uiteenvalt. Hieruit vormen zich ook mensen, echter minder nobel dan de eersten.

nu_gua_by_nuuOok komen we Nu-Kua tegen in het verhaal over een strijd tussen twee gigantische ‘monstergoden’, de watergod Kung Kung en Zhu Rong. Hun strijd heeft een verwoestend effect op de aarde en de hemel en ook hier brengt Nu Kua orde in de chaos, door de hemel(muur) te repareren. Ze gebruikt hiervoor vijf kleuren stenen en de poten van een reuzenschildpad, waarmee ze de richtingen vaststelt.

De scheppingsgodin Nu Kua verschijnt dus in meerdere varianten, en over het algemeen worden haar creatie van de mensheid en het repareren van de hemelmuur als haar grootste giften gezien. Voor een compilatie van afbeeldingen van Nu Kua, kijk op