Over Wytske Jónás

Over de therapeute en schrijfster: Wytske Jónás

Op deze pagina stel ik mij graag aan je voor. Mijn naam is Wytske Jónás en ik ben geboren op 20 april 1974, als dochter van een Nederlandse moeder en een Hongaarse vader. Ik ben lichtwerker en ‘soul healer’, waarbij ik verschillende rollen in mijn leven vervul. Zo heb ik een ruime ervaring in het onderwijs (sinds 1998) als docente Frans, CKV, literatuur en als faalangstbegeleider. Ook ben ik therapeute bij Je Wilde Ware Zelf en schrijf ik regelmatig blogs en artikelen over het Eeuwig Vrouwelijke en de psychologische en spirituele heelwording van onszelf en onze planeet.

Als ik een paar woorden zou moeten vinden die mijn essentie goed weergeven, dan zijn dat  creativiteit, hoogsensitiviteit en spiritualiteit. Verder word ik sterk gedreven door mijn liefde voor Gaia en alle schepselen die in en op haar leven (mensen, dieren, lichtwezens die geen fysiek lichaam hebben). Behalve met de aarde voel ik mij ook kosmisch verbonden (diepe connectie met o.a. Venus, Sirius, de Plejaden, Lyra en Andromeda) en heb ik gezien dat mijn eigen oorsprong zich in een ander universum dan de ons bekende vindt. Mijn bewustzijn is vanaf het begin ‘der tijden’ betrokken geweest bij het vormgeven aan dit universum en is in deze tijd teruggekeerd in een fysieke incarnatie op aarde om aan hen die daarvoor open staan, de weg terug naar huis te helpen wijzen – om deze cyclus van dualiteit te voltooien en terug in de Eenheid en de Liefde te keren.

Zielenmandala

IMG_5890

In Hongarije, mijn tweede thuisland

Het is daarbij al heel lang -sinds jong meisje al- alsof ik zelf een innerlijke roep hoor om naar huis terug te keren en deze cyclus te voleinden. Die weg terug gaat niet van A naar B, maar via kronkelende routes waarbij we delen van onze ziel mogen ophalen en integreren. Pas als we weer volledig één zijn in onszelf kunnen we thuiskomen. Mijn missie is het de levensdraden te helpen ontwarren en het pad zichtbaar te maken dat onze ziel gekozen heeft vanaf het moment dat ze aan haar reis begon. Op die manier maak je de mandala van je eigen ziel weer stralend en compleet – een heilig en kostbaar gebeuren, want er is niets mooiers dan het contact herstellen met die oorspronkelijke schittering en licht van je ziel! De wedergeboorte van jezelf op een diep niveau.

Mogelijk ook hierdoor heb ik in ‘het aardse’ een passie voor het naar boven halen en ontsluiten van de oude mysteriën, de mystieke kernen uit religies en oude sprookjes, mythen en verhalen van volkeren overal ter wereld. En de heilige taal van bloemen, planten en kruiden die ons de blauwdruk en de geometrische patronen van onze oorspronkelijke herkomst kunnen laten zien. Daarbij is steeds mijn vraag: hoe kan ik de rijkdom aan wijsheid en kennis die daarin besloten ligt met elkaar verbinden en welke betekenis kunnen zij hebben voor mensen in deze tijd?

Om te komen waar ik nu ben, heb ik best een lange en hobbelige weg afgelegd om mij volledig gelijk te stemmen met de ‘calling of my soul’. Johann_Heinrich_Füssli_058 fairy queenAls jong meisje groeide ik op te midden van de natuur en de dieren en droomde ik ervan om later alle dieren op aarde in liefde te helpen en te helen. Ik was de oudste van een gezin met vijf kinderen en een dromerig, gevoelig en creatief kind; volgens sommigen had ik iets ‘elfigs’ of ‘feeïgs’ over me. Later, toen ik op zoek ging naar mijn Hongaarse roots, begreep ik dat de Hongaarse verhalen bevolkt worden door feeën en nimfen en begon ik te begrijpen, dat deze mysterieuze wereld diep in mijn persoonlijke onderbewuste erop lag te wachten, op een dag omhoog te komen in mijn bewustzijn (wakker gekust te worden uit haar sluimerslaap;-).

De lessen

Twee dramatische gebeurtenissen in mijn jeugd zorgden er echter voor dat ik heel snel mijn droomwereld achter me liet: op 12-jarige leeftijd onderging ik een ingrijpende buikoperatie die ik ternauwernood overleefde en toen ik 14 jaar was, overleed onverwacht mijn vader aan een hartinfarct. Om zijn dood een plekje te geven, ging ik me in mystieke poëzie verdiepen en leerde ik op mijn 16e jaar Hebreeuws. Naar later zou blijken, zou de dood een van mijn belangrijkste wijze leraren in het leven worden. Vrouwe Dood, zoals ik haar nu noem, is regelmatig aan mijn zijde verschenen om voor mij haar sluiers op te tillen zodat ik haar recht in het gezicht kon kijken; hierdoor is zij zeker geen onbekende voor me. Dat er vroeger talloze priesteressen en sjamanes bestonden die ingewijd waren om een ziel veilig naar de andere kant te brengen, kan ik nu volledig begrijpen.

IMG_6417Tijdens mijn studie Franse taal en letterkunde aan de universiteit van Leiden kwam ik voor het eerst in contact met de ondoorgrondelijke diepte van de menselijke psyche en het archaïsche, collectieve onbewuste. Ik maakte kennis met de psychoanalyse als hulpmiddel bij literatuuranalyse, met de oerpatronen der emoties en de menselijke zoektocht naar inzicht, verbinding en heelwording. Feitelijk begon hier mijn interesse in het ontwarren van de diepere lagen van verhalen, sprookjes, mystiek en mythen. Voor mijn afstudeerscriptie analyseerde ik het werk van de Franse schrijver Marcel Proust, die met zijn levenswerk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) eigenlijk al regressies avant la lettre bedreef!

De wake up call

Vanaf 2004 volgde een aantal ‘wake-up calls’ voor mij toen ik besefte dat ik ver verwijderd was geraakt van mijn creativiteit, gevoeligheid en spiritualiteit; ik ging in psychotherapie en leerde mijn sensitiviteit en authenticiteit weer te omarmen.

Ook kwam Vrouwe Dood opnieuw een aantal keer mijn leven binnen om mij enkele zeer belangrijke lessen te leren. Zij bracht mij dikwijls op mijn knieën maar ik werd nooit bang van haar. Dat kwam doordat zij mij geregeld boodschappen van geliefde overledenen overbracht, want -zo leerde zij me- de sluiers tussen deze en gene zijde bestonden niet echt. Ook bleek ze vol liefde te zijn en voelde ik dat ze graag wilde dat ik met haar leerde werken. Naast mijn drukke baan in het onderwijs, werd ik daarom in dat jaar tevens gastvrouw in een hospice. Nu, anno 2016, voel ik mij spiritueel en psychologisch voldoende toegerust om anderen te helpen hun angsten voor de dood te overwinnen.

Dans! Een van mijn passies…

Ik hou ervan om mensen te mogen begeleiden in hun proces naar heelwording. Daarvoor maak ik gebruik van verschillende tools, waaronder mijn bevoegdheid als hypno-, regressie- en reïncarnatietherapeute, mijn levenservaringen en mijn intuïtieve en spirituele gaven. Ook heb ik verschillende lijntjes met mijn helpers en gidsen uit de ‘andere’ wereld en stem ik mij regelmatig af op het rijke en diepe spirituele erfgoed van het Hongaarse land en volk. Maar bovenal word ik bij dit alles geleid door mijn liefde voor mijn medemens, met wie ik deze reis op Gaia mag afleggen.

Ik woon momenteel in Leiden en ben gelukkig met mijn vriend Peter en mijn poes Fecsege. Ook mijn praktijk is in Leiden te vinden.

Opleidingen & cursussen:

Reis naar je innerlijke universum, de mystieke ruimte van je hart, school voor zielsprogressie Monique Houben                                                                                   2017

Reis naar Zielsherinneringen, school voor zielsprogressie Monique Houben      2017

Lichtmeesters 1 t/m 5, Crystal Visions (Tetsiea Blijham), Leiden                           2016

Trance Art Academie voor hypno- en regressietherapie, Den Haag                       2010-2014

Shambhala, inwijding graad I, II en III, Haarlem (Silvia Roelfes)                          2010

Telepathisch communiceren met dieren, level 1 en 2 (Cecilia van der Drift)        2010

Energetisch dierentherapeut (CIVAS)                                                                           2010

Automatisch schrift & contact maken met je gidsen                                                  2010

Rouw- en stervensbegeleiding, interne training Jacobshospice Den Haag           2006-2007

ICLON universitaire lerarenopleiding 1e graads (Frans)                                           1997-1998

Franse taal en letterkunde, Rijksuniversiteit Leiden                                                  1992-1997